Mitä salille mukaan?

Aloittamiseen riittää verryttelyasu tai muu urheilullinen vaatetus. Jos omistat ennestään valkoisen budo-puvun, voit käyttää sitä mainiosti. Erityisvarusteita ei tarvita. Harjoittelu tapahtuu paljain jaloin, mutta voit halutessasi pitää mukanasi esim. sandaaleja tai tossuja jalassasi siirryttäessä pukuhuoneesta saliin ja takaisin.

Tarvitaanko erityistaitoja tai aiempaa kokemusta?

Ei todellakaan, salilla harjoittelu aloitetaan täysin perusteista ja jokainen kehittyy omassa tahdissaan. Aiempaa kokemusta ei tarvita, eikä muitakaan erityistaitoja. Kenenkään ei ole pakko tehdä mitään vaarallista tai itselleen ylivoimaista. Kokeneet ja asialliset vetäjät pitävät huolen siitä, että harjoittelu on turvallista, asianmukaista ja mukavaa.

Entä jos en ehdikään aina treeneihin?

Etenkin opiskelijoilla aikataulut usein vaihtelevat ja kurssit sekä tentit painavat päälle. Treenit eivät aina sovi aikatauluun ja poissaoloja tulee pakostakin jokaiselle harjoittelijalle. Peruskurssi ja harrastus eivät kaadu muutamaan menetettyyn harjoitukseen. Budolajeissa tavoitellaan pitkäaikaista ja pitkäjänteistä harrastamista, jossa asenne on ratkaiseva. Kaverit auttavat ja menossa pysyy kyllä mukana, kun ei itse anna pienestä periksi.

Onko Shorinji Kempo vaarallista?

Pitääkö olla iso köriläs - kenelle harjoittelu sopii?

Entäs ne vyökokeet?

Peruskurssi tähtää vyökokeeseen, vaikka tietysti päätavoitteena on oppia jotain ja harrastaa hyvää liikuntaa. Harjoittelijoiden ollessa valmiit pidetään 4. kyun vyökokeet (keltainen vyö). Syyskaudella vyökokeen tavoiteaika on joulu-tammikuussa, kevätkaudella huhti-toukokuussa. Ensimmäinen vyökoe on etupäässä tenttimisen harjoittelua ja samalla perusasioiden hallitsemisen katsastamista. Seuraavassa eli 3. kyun vyökokeessa vaaditaan jo selvästi enemmän ja harjoittelijan on treenattava tinkimättömästi päästäkseen tentin edellyttämälle tasolle. Vaatimustaso lajissa ja seurassa on korkea, eikä oikopolkuja ole. Seuramme hengen mukaisesti vetäjät tukevat parhaansa mukaan harjoittelijoiden menestymistä, eikä kenenkään etenemistä hidasteta. Jokaisen on kuitenkin treenattava itse ja sinnikäs treenaaminen on ainoa tie tenttiin.

Mitä budoharrastajalta vaaditaan?

Klassiseen budoajatteluun perustuvat lajit eivät tarjoa mitään helppoa pikakurssia taistelutaitojen salaisuuksiin. Kamppailutaitojen harrastajan on oltava nöyrä lajin haasteiden edessä ja ymmärrettävä se seikka, että taitoihin pääsee sisään vain harjoittelemalla - vilkaisemalla päältä saa vain vääriä käsityksiä. Aarteenetsinnästä ei ole kysymys, sillä sellaista "omaa" lajia jossa kaikki napsahtaa kerralla kohdalle ei ole olemassakaan. Harrastus muistuttaa ennemminkin mittavaa rakennusprojektia, jossa taitoja kerrytetään tasaisesti hyvälle perustalle rakentaen: hienojen yksityiskohtien takana on paljon käsityötunteja ja vahvat kantavat rakenteet. Pitää siis olla valmis pitkään matkaan, sinnikääseen työntekoon. Yhdessä määrätietoisesti treenaaminen on kuitenkin antoisaa ja monin tavoin palkitsevaa. On kuitenkin pidettävä treenaamisesta, muuten pettyy aina.

Harjoitusasusta

Shorinji Kempossa käytetään perinteistä valkoista budo-asua. Jos sinulla on jo valmiina karate- tai judopuku, sillä voit harjoitella hyvin. Aluksi voit käyttää muussa tapauksessa verryttelyasua. Valitettavasti helsinkiläiset budo- liikkeet eivät myy varsinaista Shorinji Kempo -pukua, mutta perinteisesti olemme käyttäneet judo- tai jujitsuasuja ja riittävän vahvoja karatepukuja. Harjoituksissa kiskotaan vaatteista jonkin verran, joten kangas ei saa olla liian heikkoa.

Shorinji Kempon maailmanliitto kehottaa nykyisin käyttämään virallisissa yhteyksissä aitoa kempopukua, jossa lajitunnus on brodeerattu takkiin. Näitä on saatavilla nettitilauksina kohtuuhinnalla ja verrattain helposti. Puku- ja varusteasioista annetaan tarkemmat ohjeet harjoituksissa.